huawei
OnePlus 9 Pro 23

OnePlus 9 Pro nakon mjesec dana – ekran i baterija

Mjesec dana i četiri nadogradnje kasnije, OnePlus 9 Pro je lijepo sazrio. Kakav je kao daily driver, što mi se sviđa više a što manje, te kako je uspio promijeniti moje navike nakon 5 - 6 godina, pročitajte u osvrtu nakon mjesec dana korištenja

OnePlus 9 Pro obara sve rekorde prodaje za tvrtku OnePlus, na svim tržištima. Jako dobro stoje na EU tržištu, s rastom prodaje od 388% (!) u prvom kvartalu, a brojke od OnePlus 9 Pro će tek stići u Q2, koje će sasvim sigurno biti impresivne.

Odakle takav rast? Svakako, dio zasluge pripada Huaweiju i njegovim problemima, dio suradnji s Hasselbladeom na kamerama, a dio i izvrsnom softveru. OnePlus ima najbolju ljusku povrh Androida od svih kineskih brendova, koja je godinama mjerilo za glatkoću rada, i to mogu potvrditi – sada mi čak i vjerni P40 Pro više nije tako gladak, osim – kod surfanja. Eh, taj Chrome.

OnePlus 9 Pro 18

Baterija OnePlus 9 Pro mijenja navike

Od Samsunga Galaxy S7 Edge sam prestao spamati s punjačima. To je bio prvi mobitel koji je prolazio cijeli dan bez punjenja, pa nisam više držao punjač u automobilu, i na poslu, pored kuće naravno. I punio mobitel preko noći, taj temo sam držao do prije mjesec dana.

OnePlus 9 Pro ima dobru, ali ne i spekatkularnu bateriju, što je zasluga i A1 mreže – nikako da proradi 3G (jer, ne znaju… riješit ću to), a kad me netko nazove automatski puca internet veza. To niej normalno ponašanje, no nakih svih nadogradnji mobitel mi izdrži do kraja dana. Bilo je par slučajeva da nije, ali sada uredno odvrti od 3.5 sati SOT-a (rijetko) do 6.5 sati (također, rijetko). Prosjek je nekih 5 sati SOT-a uz moje korištenje, dovoljno.

No razliku čini Warp Charge 65T punjenje. I to je ovdje pravi game changer. Vjerojatno znate: treba mu pola sata da napuni bateriju na 100%, a bežičnom punjaču nešto više od 40 minuta. Ove brojke je teđško dočarati u praksi, ali su dovele do toga da više ne punim mobitel preko noći. Po prvi puta nakon 5 -6 godina.

Jer, ako se probudim i mobitel mi je na 10 – 15%, stavim ga na punjač, odem se istuširati i obući, i on je na 100%. Ili, ako ga treba dopuniti tijekom dana, staviš ga na desetak minuta i dobiješ trećinu baterije. Idem van na večeru, mobitel je pri kraju, dok se obučem i operem zube on ima struje da bez problema izdrži večer i cijelu noć, do ujutro… Ovo je pravi Warp speed.

Na takav komfor uporabe se lako i brzo navikneš. Najbolje od svega, mobitel se prilikom punjenja minimalno grije, tek pri kraju – prvih 15-ak minuta je potpuno hladan. A to je jamstvo dugotrajnosti baterije. Svaka čast, OnePlus 9 Pro!

Ekran

Nije game changer, nije mi promijenio navike kao Warp Charge, ali jest najbolji na svijetu. Prema testovima, OK, ali i drugi flagship mobiteli danas imaju vrhunske ekrane – kontrast, svjetlina, 10 bitne DCI-P3 boje, adaptivnih 120 Hz, jako ugodan filter plave boje koji nije pretjerano žučkast, super oštra QHD rezolucija – lijepo. No sve to ima i Samsung, primjerice (čiji ekran je i u OnePlus 9 Pro).

OnePlus 9 Pro se razlikuje po jednoj, ali bitnoj sitnici, koju tvrtka gura od OnePlus 8 Pro: interpolaciji pokreta.  Koja se krije iza nevjerojatno nezgrapnog prijevoda, ublažavanje pomicanja grafike. Waat?

Screenshot 20210424 073900

O čemu se radi? To je feature s televizora, gdje mobitel proračunava dodatne framove za video, pa umjesto 30 sličica u sekundi gledate 60 sličica, ili više. Rezultat su superglatki pokreti i izuzetno vjeran prikaz.

Naravno to zahtjeva priličnu procesorsku snagu i pametne algoritme koji gledaju dva originalna kadra, te moraju osmisliti kadar između. U realnom vremenu.

Da to nije mačji kašalj vidi se po činjenici da se televizori i dan danas razlikuju po kvaliteti interpolacijskog procesora, 15 godina od prvog televizora s tom tehnologijom (Philips, ako koga zanima). Sony je i dalje najbolji, radi najmanje greška i najrjeđe preskoči kadar (kad ne stigne pravilno sve odraditi…),

OnePlus 9 Pro 15

Drugim riječima, Netflix(anje) na OnePlus 9 Pro je znatno bolje od bilo kojeg drugog mobitela, upravo zbog interpolacije pokreta. Dodajmo tome još vrhunske ostale karakteristike prikaza te jako dobre stereo zvučnike i dobili ste ultimativnu multimedijsku mašinu.

Uskoro slijede dojmovi o kameri, koja je nedavno opet softverski nadograđena…

Najčitanije